ads

1 Şubat 2011 Salı

Altin Almanin Zamanı Mi ? | Altin almayın.Yükselen Dolar faizleri, Euro faizleri ve Asya ülkelerindeki faiz artışları, altın için bir düşüş nedeni

"Altın almayın.Yükselen Dolar faizleri, Euro faizleri ve Asya ülkelerindeki faiz artışları, altın için bir düşüş nedeni.
Bununla birlikte Çin’in
faizleri bu sene içinde en az dört defa daha artıracak olmasının konuşuluyor olması ve buna rağmen hisselerdeki yükselişlerin devam etmesi ya da en azından belirgin düşüşlerin yaşanmaması altına olan talebin azalmasına neden oluyor. Dünkü seansta paritenin 1350’yi geçmesiyle artık altının 1310 Dolar hedefi açılmış oldu. Bu hafta Pazartesi gününün raporunda belirttiğim gibi eğer 1350’nin altı görülürse 1310 kaçınılmaz dememin nedeni yukarıda belirttiğim konjonktürün kendisini bugünlerde bir gün daha çok gösterecek olmasından kaynaklanıyordu. 1350’nin altı 1310’dur ve bu nedenle alım yapmanın hiç gereği yok. Altın 1360’lı seviyelere tırmansa da artık fonların bu seviyelerde almaktan çekineceğini düşünüyorum. Yükselişler sadece bir satış fırsatıdır. Altın almayın. Alırsanız çok dar alanda stoplu çalışın.

Günlük Strateji: 1367’nin üzeri geçilmediği sürece 1330 hedefiyle 1362’den satış yapmak üzere beklenilebilir.
Günlük Beklenti: Yatay
Haftalık Beklenti: Yatay
Uzun Vade: Aşağı

Kaynak:mynet finans

Istanbul Serbest Piyasada Dolar Fiyatı|İstanbul serbest piyasada dolar 1,6000, avro 2,1970 liradan güne başladı.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,6000, avro 2,1970 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,5940 liradan alınan dolar 1,6000 liradan satılıyor. 2,1900 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,1970 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,6010 lira, avronun satış fiyatı ise 2,1960 lira olmuştu.

Serbest piyasa nedir?

Serbest piyasa, ürünün fiyatının alıcı ve satıcının karşılıklı olarak anlaşmasıyla belirlendiği, arz ve talebine hükümet tarafından müdahale yapılmayan bir piyasadır. Fakat, her ne kadar serbest piyasa, hükümetin arz, talep veya fiyatlar üzerine herhangi bir müdahale yapmamasını gerektirse de, tüccarların birbirlerini zorlamamasını ya da aldatmamasını da gerektirir. Bu yüzden tüm alım ve satımlar gönüllü olarak yapılır.

Serbest piyasa tanımı, hükümetin ekonomik müdahalelerini, sadece, piyasa katılımcılarının arasında gerçekleşebilecek zorlama veya sahtekarlık gibi durumlarda olmak üzere, büyük ölçüde kısıtlanmamasını savunan laissez-faire ekonomik felsefesi ile yakından bağlantılıdır. Bu yüzden, hükümetin gücü savunmaya yönelik bir şekilde sınırlandığı için, hükümet, serbest pazaryerinin bakımını karşılama amacı için vergi almak dışında gücünü kullanmaz. Bazı serbest piyasa avukatları, piyasanın savunma veya yasaların uygulanması gibi hizmetleri sağlamada daha iyi olacağını düşündükleri için, vergilendirmeye de karşı çıkmaktadır. Örneğin, anarşo-kapitalistler, hakemlik ajansları ve özel savunma ajansları kullanmayı tercih etmektedirler.

Memurlar 1 Yıl Dolmadan Başka bir kuruma gecebilecek | Devlet Memurları Kanunu'nun 4/b maddesine göre, çalıştığı kurumdan istifa eden sözleşmeli

Devlet Memurları Kanunu'nun 4/b maddesine göre, çalıştığı kurumdan istifa eden sözleşmeli personel, başka bir kuruma bir yıl dolmadan yerleştirilemiyordu.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sözleşmeli çalışan bir hemşire, KPSS puanı ile ÖSYM tarafından başka bir kuruma yerleştirildi.

Ancak sözleşmeli personelin istifasının üzerinden bir yıl geçmeden başka bir kuruma geçemeyeceği gerekçesiyle, başvurusu reddedildi. Bunun üzerine Sağlık-Sen konuyu yargıya taşıdı.

Yerel mahkeme, davacının çalıştığı kurumdaki sözleşmesini feshetmeden başka bir kuruma başvurduğu için, "Kendi isteği ile fesih durumunun oluşmadığına" karar verip, idarenin işlemini iptal etti.

Böylece sözleşmeli personelin çalıştığı kurumdan istifa etmeden KPSS ile başka bir kuruma yerleşmesinin önü açılmış oldu.

90 bin kişiye iş fırsatı | Hangi alanlarda iş fırsatları var?

19 grup yurtdışında 396 şirket kurdu 6 kıtaya yayılan bu şirketlerin büyüklüğü 31 milyar $'a, çalışan sayıları 90 bine, ciroları 15 milyar dolara çıktı

Kadir Has Üniversitesi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), New York Columbia Üniversitesi Vale Center Columbia (VCC) ve KPMG işbirliğiyle hazırlanan Emerging Markets Global Players (EMGP) 2010 raporunun sonuçları açıklandı.

Rapora göre, 100 milyon dolar cironun üzerinde gelir elde eden 19 Türk şirketinin, 2009 yılı itibariyle toplam varlıkları 31 milyar dolara, yurtdışı satış hacimleri 15 milyar dolara, çalışan sayıları ise 90 bine yükseldi. Bu şirketlerin, Türkiye dışında 6 kıtada 396 iştirake sahip olduğu belirlendi. Rapora göre, 396 iştirakin 277'si Avrupa'da, 69'u Afrika ve Ortadoğu, 25'i Kuzey ve Güney Amerika, 25'i Asya Avustralya'da bulunuyor.

2005'TE 1 MİLYAR DOLARDI
Rapora göre, 2005 yılına kadar yurtdışında yaptıkları yatırım tutarı 1 milyar doları geçmeyen Türk şirketleri, bu tarihten sonra yurtdışı yatırımlara ağırlık vermeye başladı. Küresel ekonomik kriz, Türk şirketlerinin yurtdışı yatırımlarında da kısmi bir bekleme sürecine neden olurken, yatırım stokunda ve istihdamda önemli bir düşüş meydana gelmedi.

2009 yılında 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllık toplam yatırım tutarı bir önceki yıl ise 2.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Küresel kriz nedeniyle gerçekleşen bu yüzde 40'lık düşüşe rağmen, görüşülen firmalar gelecek yıllara yönelik yatırım stratejileri oluşturduklarını ve dışa yönelik yatırım planlarının olumlu olduğunu belirttiler.

YÜZDE 77'Sİ AVRUPA'YA
Holdinglerin yurtdışına yaptıkları yatırımın coğrafi dağılımı Avrupa yüzde 77, Ortadoğu - Afrika yüzde 11, Amerika yüzde 6, Asya yüzde 6 şeklinde gerçekleşti. Altyapı alanında yatırım yapmış olan şirketlerin yüzde 83'ü Ortadoğu ve Afrika'ya, yüzde 17'si Asya'ya yatırım gerçekleştirdi. İletişim sektörüne yatırım yapanların hepsi Avrupa'ya yatırım yaparken, petrol ve doğalgaz alanında yatırım yapanları yüzde 50'si Avrupa, yüzde 50'si Amerika'ya yatırım yaptı. Cam sanayide yatırım yapanların yüzde 90'ı Avrupa, yüzde 10'u Ortadoğu ve Afrika'ya yatırım yaparken, enerji alanında yatırım yapanların hepsi Amerika'ya, yiyecek - içecek ve tekstile sektörüne yatırım yapanların hepsi Avrupa'ya yatırım gerçekleştirdi.

Sabancı ve Çalık da var
Araştırmaya göre küresel varlıkları en fazla olan 19 Türk şirketi, Sabancı Holding, Doğuş Grubu, Enka İnşaat, Turkcell, Çalık Holding, Turkish Petroleum Corporation, Koç Holding, Şişecam, Tekfen Holding, Doğan Holding, Alarko Grubu, TAV Holding, Zorlu Enerji, Orhan Holding, Eczacıbaşı Holding, Borusan Holding, Yıldız Holding, Eroğlu Holding, Çelebi Holding şeklinde sıralanıyor. Bu şirketler arasında Sabancı Holding'in, toplam yabancı varlıkları 8 milyar doları buluyor. Bu rakam, listede yer alan 19 şirketin toplam yurtdışı varlıklarının dörtte birine denk geliyor.

Krizde yurtdışı yatırım çoğaldı
Raporu değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç.Dr. Sedat Aybar, çok uluslu Türk şirketlerinin, yurt dışına yapılan yatırımlarında 2007'den 2009'a yüzde 22 artış olduğunu, bu durumun şirketlerin kriz döneminde de yurtdışı yatırımlara verdiği önemi ortaya koyduğu değerlendirmesinde bulundu. Aybar, Türk şirketlerinin yurtdışın yaptıkları satışlar yüzde 4 gerilerken, toplam satışlarındaki gerileme yüzde 23 olduğu bilgisini veren Aybar, "Yurt içine yaptıkları satışlar, yurt dışına yaptıkları satışlardan daha fazla geriliyor.

ŞİRKETLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ HALKA DA AÇIK
19 şirketin 12'si büyük ailelerin elindeki holdingler olarak öne çıkıyor. Bu 12 holdingin 10'u halka açık. Borsaya kote olmuş bu şirketlerin bazılarının yine halka açık iştirakleri var.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni son günü | MTV Son Ödeme Tarihi Ne Zaman

Gelirler İdaresi'nin İnternet sitesi ödemenin yapılacağı son gün çalışmadı.

Gelirler İderasi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden beyanname verme işlemi ve ve motorlu taşıtlar ödeme işlemi bugün yapılamadı. Öğleden sonra e-beyanname bölümü çalıştı ve beyannamelerin yüzde 70'inin gönderimi yapıldı. Ancak bu işlem nedeniyle motorlu taşıtlar vergisinin elektronik tahsili durduruldu.

Gelirler İdaresi Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi kartı ile ödeme sayfası öğlen saat 15.00'dan sonra çalışmadı. Motorlu taşıtlar vergisini son gününde kredi kartı ile ödemeyi düşününen vatandaşlar mağdur oldu.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Muhasebiciler Derneği internet sitesinde bir açıklama yaptı. Açıklamada sistemdeki yoğunluğun MTV ödemelerinin elektronik ortamda alınmasından kaynaklandığı belirtildi ve sistemin hızlandırılması için MTV'nin elektronik olarak tahsilinin durdurulduğu, beyannamelerin yüzde 70'inin gönderiminin tamamlandığı kaydedildi.

Konuyla ilgili Hurriyet.com.tr'nin ulaşmaya çalıştığı Maliye Bakanlığı yetkilileri problemin çözümü için çalışmaların sürdüğünü ve bir ekibin yoğun bir şekilde sorunun çözümü için çalıştığını kaydetti.

Popüler Yayınlar